Sizin İçin Süper Bir Hızlı Okuma Programı Hazırladık
Süper bir hızlı okuma programı ile evde işte okulda hızlı okuma derslerimize katılabilir, okuma hızınızı ve anlama oranınızı artırabilirsiniz. Bilişsel Akademi uzman hızlı okuma öğretmenleri tarafından hazırlanan bu süper hızlı okuma programı için hızlı okuma kitabınızdaki kare kodları okutmanız yeterli. Bu süper hızlı okuma kursuna katılmak için üyelik yaptırmanız lazım. Bilişsel Akademi‘ de yüz yüze hızlı okuma eğitimi alanlarda bu eğitime ücretsiz katılabilir. Hızlı okuma derslerine katılmak için kurumuz arayabilir ya da aşağıdaki formu doldurabilirsiniz. Hızlı okuma dersleri satın almak için online eğitimler sayfasını ziyaret edin. Yüz yüze hızlı okuma dersleri almak için en yeniler sayfamızı ziyaret edin yada bizi arayın.
Hızlı okuma dersleri hakkında bilgi almak için formu doldurunuz.
Kitap Okuma ve Anlama Teknikleri
Okuma kültürü eğitimli bireylerin temel aldığı etkin alışkanlıklardan birisidir. Okuma alışkanlığı kazanmış bir birey kendine en güzel yatırımı yapmaktadır. Bilginin büyük oranda işlediği günümüzde artık hızlı bir şekilde bilgiye erişim sağlanmaktadır. Teknoloji çağında kısa sürede hızlı bir şekilde pek çok bilgiye ulaşmaktayız. Bu hıza yetişebilmek için daha çok okumalı ve buna ek olarak kültürel hayatımıza katkı sunmalıyız. Bu, hayatta bizi bir adım öne geçirecektir. Hem eğitim hayatında hem de iş yaşamımızda kaliteli bir birey olarak hayatımıza devam etmek istiyorsak bilişsel açıdan kendimize yatırımlar yapmamız gerekir. Bu da ancak okuma ile gerçekleşir. Kitap okuma ve anlama teknikleri anlamlı okumalar yapmak ve bilginin önemine varmak amacıyla gerçekleştirilen yöntemlerdir. Bu teknikleri uygulayarak hayatımızda pek çok ayrıcalık elde edebiliriz:
- Hızlı okuma ve anlama gerçekleştirerek daha kısa sürede bilgilere erişmemiz ve depolamamız mümkün olmaktadır. Bu da zamandan büyük ölçüde tasarruf demektir.
- Zaman sürekli işleyen ve geri alınamayan bir süreç olduğu için bu zamanı verimli kullanmak ve bu düzeyde hayatımıza yeni değerler katmak bizi geliştirecektir. Hızlı okuma teknikleri ile zamanımızı daha tasarruflu kullanabilir ve kendimize en güzel şekilde yatırım yapabiliriz.
- Toplumda saygın bir birey olmak yaşamı daha kaliteli yaşamamıza olanak sunar. Kaliteli bireyler olmak için işe okuma kültüründen başlayabiliriz. Okudukça beynimiz ve ufkumuz genişleyecek ve ilmimiz arttıkça kişisel gelişimimize katkı sağlayacağız.
- Hızlı okuma teknikleri sayesinde daha kısa sürede daha çok kitaplar okuma şansımız olacak. Her kitap kültürümüz ve ufkumuzu geliştiren önemli yapı taşlarıdır. Kısa zaman içerisinde bu yapı taşlarını hayatımızın merkezine koyarak daha aydın bir kişiliğe sahip olabileceğiz.
Kitabı Nasıl Hızlı Okuyabiliriz?
Okuma konusunda az çok gayret sarf eden bir bireysek ve bu alanda kendimizi daha iyi bir şekilde geliştirmek istiyorsak doğru yöntemleri bulmak zorundayız. Okumalarımızın boşa gitmemesi için ve hayatımıza okuduklarımızı yerleştirebilmek için doğru okumalar yapmak ve zaman sürecini iyi yönetebilmek için de hızlı bir şekilde okuma gerçekleştirmek durumundayız. Kitap okuyor fakat okuma hızımızda yavaşlama varsa bunu daha hızlı bir hale nasıl getirebiliriz? Kitabı nasıl hızlı okuyabiliriz? Okumalarımız nasıl daha aktif ve hızlı bir hale gelebilir? Bu konuda şunları söyleyebiliriz:
- Hızlı bir kitap okuyucusu olmak için öncelikle kendinize inanmazsınız. Hızlı okuma eğitimi doğuştan değil öğrenilebilir bir tekniktir. Doğru yöntemleri kullanarak siz de zaman içerisinde çok daha hızlı okumalar gerçekleştirdiğinizi göreceksiniz.
- Hızlı bir okuma gerçekleştirebilmek için zihin ve beyin sürecini doğru yönetmeniz, konsantrasyon yeteneğinizi geliştirmeniz ve motivasyonunuzu arttırıcı çalışmalar yapmanız oldukça önemlidir. Kendinizi tüm beğendiğinizle okumaya adapte etmeniz ve bunu öğrenmeniz bu alanda atılan en büyük adımlardan birisidir.
- Hızlı okumaktan önce doğru okuma yöntemlerini bilir ve uygularsanız hızlı okumaya doğru bir şekilde geçiş yapabilirsiniz. Bunun için öncelikle yanlış okuma yöntemlerinizi değiştirmeniz gerekmektedir: heceleyerek okuma, geri dönüşler yaparak okuma gibi pek çok okuma hataları bulunmaktadır. Bu okuma hataları düzelterek öncelikle doğru bir şekilde okumaya giriş yapabilirsiniz. Okuma yanlışlarınızı tespit ettikten sonra doğru okumaları hayatınıza yerleştirmek için düzenli şekilde de doğru okumalar yapmalısınız.
- Hızlı okumanın anahtarlarından birisi de göz koordinasyonuzdur. Beyin ve gözün birlikte çalışarak okuma gerçekleştirmesi önemlidir. Bu şekilde gözlerimizle hızlı bir şekilde okuma gerçekleştirirken beynimizde de okuduklarımızı kavramaya çalışmamız gerekir. Göz ve beyin egzersizleri yaparak bu konuda eksiklerimizi gidermemiz gerekir.
- Hızlı okumanın yanı sıra okuduğunu anlamak ve unutmamak için beynimizde kodlamalar oluşturabilir ve anahtar kelimeler üretebiliriz. Okuduğumuz metinlerde konuyu hatırlatıcı anahtar kelime ya da cümleler kullanarak kavrama yeteneğimizi geliştirebiliriz. Bunun yanı sıra düzenli tekrar yaparak okuduklarımızın kalıcı hafızamıza yerleşmesini sağlamamız etkin bir okuma için önemli bir adımdır.
Online Hızlı Okuma Dersleri
Hızlı okuma konusunda ders almak isteyen kişiler için hızlı okuma teknikleri derslerimizde kapsamlı bir şekilde çalışmalar gerçekleştirilmektedir. Online ve yüz yüze eğitimler şeklinde hızlı okuma derslerimize katılın!
Online hızlı okuma derslerine kayıt yaptırmak isteyen kişiler internet üzerinden sistemimize giriş yaparak öncelikle bizimle iletişime geçirebilir ve online kurslara kayıtlarını yaptırabilirler. Dersleriniz online üzerinden canlı şekilde gerçekleştirilmektedir. Siz de canlı derslerimize katılım sağlayabilir ve anlayarak hızlı okuma teknikleri kursuna etkin bir şekilde katılabilirsiniz. Kurs sonunda alacağınız başarı belgesi ile bu alan bu alandaki eğitimimizi taçlandırabilirsiniz.
Yüz yüze Hızlı Okuma Dersleri
Merkezimize yakın yerde oturanlar için yüz yüze hızlı okuma dersleri verilmektedir. Az kişilik sınıflarda eğitim görerek okuma konusundaki hızınızı ve kavrayışınızı arttırabilirsiniz. Kurslarımıza katılım sağlayan öğrencilerimize ücretsiz olarak hızlı okuma kitabınızı hediye etmekteyiz.
Hızlı okuma kurs fiyatlarımız yazacağınız kursa göre değişiklik gösterebilmektedir. Grup halindeki hızlı okuma kurslarımızla daha uygun fiyat aralığında ilk hizmet vermektedir. İsterseniz birebir kurslarımıza da katılım imkânı sağlayabilirsiniz.
İlkokullar İçin Hızlı Okuma Dersleri
Hızlı okuma anlama kursları genelde ortaokul aralığında kişilerden başlamak üzere gerçekleştirilmektedir. İlkokul seviyesinde olan öğrenciler için hızlı okuma okuduğunu anlama kursu yeterli derecede etki sağlamayabilir. Çünkü bu dönemdeki çocukların soyutsal düşünme seviyeleri belli düzeyde ve gelişim gerektirmektedir. İlkokul için hızlı okuma dersleri olarak basit uygulamalar yapılabilmektedir. İleri düzey hızlı okuma teknikleri için en az ortaokul seviyesinde olmak gerekebilmektedir.
İlkokul hızlı okuma derslerimizde akıcı okuma ve anlama eğitimleri ve detaylı okuma teknikleri (ders çalışma yöntemleri) verilmektedir. Okuma bozuklukları olan öğrencilerin okuma bozuklukları giderilir.
Ortaokullar İçin Hızlı Okuma Dersleri
Anlayarak hızlı okuma teknikleri konusunda eğitim almak için en alt seviyenin ortaokul düzeyinde olduğunu belirtmiştik. Ortaokullar için hızlı okuma dersleri kapsamında yaş grubuna ve seviyeye uygun kurslarımız bulunmaktadır. Çocuğunuzun seviyesine göre kurs seçeneği tercih edebilirsiniz. Kursumuzda bu yaş grubundaki çocuklarımız için seviyelerine uygun şekilde hızlı okuma dersleri uzman eğitmenlerimiz aracılığıyla verilmektedir.
Liseler İçin Hızlı Okuma Dersleri
Lise dönemindeki öğrencilerimiz için seviyelerine uygun şekilde kurs programlarımız bulunmaktadır. Liseler için hızlı okuma dersleri kapsamında derslerimiz online ve yüz yüze olmak üzere gerçekleştirmektedir. Çocuğunuzun üniversiteye hazırlanmasında yardımcı olacak bu teknikler aracılığıyla onu akademik başarısına katkı sağlayabilirsiniz.
Yetişkinler İçin Hızlı Okuma Dersleri
Hızlı okuma eğitimlerimiz yetişkin bireyler içinde düzenlenmektedir. Yetişkinler için hızlı okuma dersleri kapsamında kursumuz kademeli olarak gerçekleşmektedir. Seviyelere uygun şekilde kurs programlarımız bulunur. Hızlı okuma ve anlama kursumuza gelin, okuma seviyenizi ölçelim ve size uygun olan kurs programını gerçekleştirelim.
Hızlı Okumanın Derslerinin Faydaları
Hızlı bir şekilde okuma gerçekleştirmenin hayatımıza pek çok artıları bulunmaktadır. Hızlı okumanın derslerinin faydaları konusunda şunları söyleyebiliriz:
- Hızlı okuma teknikleri ile algılama gücümüz de daha hızlı bir şekilde geçecektir. Okuduklarımızı çok daha kısa sürede okuyup anlamı yetkimiz artar.
- Akademik anlamda daha başarılı olmamız hızlı okuma teknikleri sayesinde gerçekleşebilecek.
- Hızlı okuma ile farklı bakış açıları kazanmamız sağlanabilecek.
- Hızlı okuma tekniği sayesinde kendimize olan özgüvenimiz daha da artacaktır.
- Duygusal, bilişsel ve zihinsel anlamda gelişim sağlamamız anlayarak hızlı okuma teknikleri sayesinde mümkün olabilecek.
- Sınavlarda soruları çok daha hızlı bir şekilde cevaplamamız mümkün olabilecek. Yeni nesil sorulara hızlı okuma teknikleri sayesinde daha iyi bir şekilde konsantre olmamız mümkündür.
Hızlı Okuma Tekniği
Yeni bilgiler öğrenmek için en önemli eğitimlerden biri hızlı okumadır. Hızlı okuma, dünya genelinde hızla yayılmaktadır. Çünkü bilgi güç demektir. Daha fazla güçlenmek için bilgiye, daha fazla bilgi edinmek için çok okumaya ihtiyaç vardır. Çok okumak için çok zamana ihtiyaç olacaktır. Fakat hızlı okuma teknikleri insanlara daha kısa süre içinde daha fazla okumayı ve bilgi edinmeyi öğretmektedir. Hızlı okuma teknikleri, en kısa süre içinde en fazla okumayı sağlayan yöntemlerdir.
Hızlı kitap okuma teknikleri sayesinde kişiler; öğrenme hızını artırır, başarıyı yakalar, kariyer basamaklarını hızlı bir şekilde çıkabilir. Günümüz dünyasında birçok hızlı okuma tekniği bulunmaktadır. Evelyn Wood, adındaki okul öğretmeni hızlı okuma tekniği geliştiren kişidir. Evelyn Wood Okuma Dinamikleri’nin kurucusu olan öğretmen, hızlı okuma için 6 tane teknik kullanmıştır. Wood ve iş ortağı olan H. Bernard Wechsler, Amerika Birleşik Devletleri başkanı Kennedy başta olmak üzere birçok ünlü isme hızlı okuma eğitimleri vermiştir. Verdikleri eğitimler neticesinde hızlı okumanın nasıl öğrenildiğini herkese ispatlamışlardır.
Okurken Metin Nasıl Tutulmalı?
Okunulan metin veya kitap, gözlere 30 derecelik açıyla tutulmalıdır. Asla masanın üzerinde açık şekilde dururken metin okunmamalıdır. H. Bernard Wechsler, düz mekanda okunmaya çalışan metinlerin retina ağrılarına, göz yorgunluğuna sebep olduğunu söylemektedir. Yaklaşık olarak iki saat düz bir mekandan yazı okunduğunda gözlerde tahriş yaptığını da ifade etmektedir. Bilgisayardan okuma yapanların da ekranı 30 derecelik açıyla tutmaları gerekir.
Okurken Baş Hareket Ettirilmeli mi?
İlkokulda okumayı öğretirken öğretmenlerimiz başın ileri geri hareket ettirilmemesini söyler. Fakat H. Bernard Wechsler, başın hafiften ileri ve geri hareket ettirilmesinin retinadaki görüntülerin dengelenmesine yardımcı olduğunu bilimsel olarak kanıtlamıştır. O buna VOR yani Vestibülo oküler refleks adını verir. Hafifçe başın ileri geri hareket ettirilmesi kelimelerin tek tek değil bloklar halinde okunmasına da yardımcı olur.
Çevreyi daha geniş açıyla görebilmek okuma hızını iki veya üç katına çıkarır. Görme alanını genişletebilmek için gözlerin her iki tarafta bulunan minik kasların gevşetilmesi ve geliştirilmesiyle alakalıdır. Odak noktasının yumuşatılması dakikada 200 kelime okuyan bir kişinin 2500’lere çıkmasına yardımcı olur.
İşaretçi ile Okumanın Faydası Nedir?
İnsan, tarih boyunca hayatta kalmak için mücadele vermiştir. Etrafında hareket eden şeyleri içgüdüsel olarak takip ederek kendini olası tehlikelerden korumuştur. İnsanın içgüdülerinde hareketli olan nesneyi takip etme bulunduğundan işaretçi kullanılabilir. Hızlı okumak isteyen kişi okuduğu metindeki cümlelerin altını çizmek için kalem, parmak veya lazer gibi bir işaretçi kullanmalıdır. Burada işaretçinin hızlı olması önemlidir. İşaretçi ne kadar hızlı hareket ederse göz de onu takip edecek ve o oranda hızlı okuyacaktır.
İşaretçiler, gözün odaklanmasını ve başka yerlere kaymamasını sağlar. İşaretçi kullanırken uç kısmı asla sayfaya değmemelidir. Sayfadaki kelimelerin 1,3 cm yukarısını işaret etmelidir. 10 dakikalık pratik işaretçiyi doğru şekilde kullanmayı öğrenmeye yeter. İşaretçi doğru kullanılırsa 7 günde okuma hızı 2 katına, 21 gün sonrasında 3 katına çıkar. İşaretçi sayesinde okuma hem konforlu hem hızlı olur.
Bloklar Halinde Okuma mı Tek Tek Okumak mı?
İnsan gözünde görüşün en net ve en yüksek olduğu yer fovea adı verilen çukurdur. Metni daha hızlı okuyabilmek için üç veya dört parçaya bölmek gerekir. Üçe veya dörde bölünen metin çok daha hızlı okunur. Toplu halde okumalar fovea denilen çukurun kullanılmasını kolaylaştırdığından daha net ve yüksek görüş elde edilir. Okunacak kelimeler daha net ve keskin görüleceğinden okuma akışı hızlanır.
Okumadan Önce Kaç Saniye Göz Egzersizi Yapılmalı?
- Bernard Wechsler, hızlı okumaya başlamadan önce ısınma hareketleri yapılması gerektiğini söyler. Isınma hareketleri; vizyonun keskinleştirilmesi ve çevresel görüşün etkin hale getirilmesini sağlayacaktır. Gün içerisinde bir kere göz egzersizi yapmak kasların yorgunluğunu önlemeye yeterli olur. Yapılması tavsiye edilen göz egzersizi şöyledir:
- Başınızı sabit tutun. 3 metre kadar uzaklıktaki duvarda tek bir nokta bulun ve gözlerinizi o noktaya odaklayın.
- Sağ elinizi göz hizasına kaldırın. Parmağınızla 45 cm’lik yan yatmış 8 yani sonsuzluk sembolü çizin. Çizdiğiniz sembolü gözlerinizle takip edin. Gözlerinizle tabibi 3 veya 4 defa tekrarlayın.
- Sağ elinizi indirip sol elinizi kaldırın. Sağ elinizle yaptığınız işlemin aynısını sol eliniz ve parmağınızla yapın. Çizdiğiniz yan 8 sembolünü gözlerinizle takip edin. Sağ ve sol elle aynı şeyi yapmak beynin her iki tarafını da etkin kullanmak içindir.
- Ellerinizi indirin. Bu sefer sadece gözlerinizi kullanarak 12 kez aynı yönde sembolü çizin.
- Sembolü biraz önceki çizimin tersinde hareket ettirerek çizin ve 12 kere tekrar edin.
Kendine İnanmak Okumayı Hızlandırır mı?
Hızlı okumayı gerçekleştirebilmek için olumlu şartlandırma yapılmalıdır. Bunun için kişi devamlı kendine yapabileceğini söylemelidir. Çünkü insan beyni zannedildiğinden çok daha güçlüdür. Bir konuda yapabileceğine inanırsa yapar. 21 gün boyunda günde 30 saniye pozitif ifadeler kullanmak kalıcı sinir ağlarında nöronları oluşturur. Hızlı okumak isteyen kişi 21 gün boyunca 30 saniye kendine; “şimdi çok kolay bir şekilde hızlı okumayı öğreneceğim, her gün çok daha iyiye gidiyorum” demelidir.
Zamanlayıcı Kullanma Gerekli mi?
Kişinin hedefine ulaşıp ulaşmadığını tespit edebilmesi için zamanlayıcı kullanması iyi olur. Hedeflediğiniz süre içinde planladığınız metni bitirebilmek için pratik ve alıştırmalar yapılmalıdır. Bunu yaparken zamanlayıcı gerekecektir.
Hızlı okuma eğitimlerimiz
Bilişsel Akademi:
Mithatpaşa Caddesi, Gezgin Apartmanı, No: 27/7-8, Kat: 6-7 Kızılay, Çankaya
Ostim Üniversitesi Kampüsü:
Ostim, 100. Yıl Blv 55/F, 06374 Ostim Osb/Yenimahalle/Ankara (Ostim Metrosuna çok yakın)
Eğitimlerimiz başarıyla tamamlayanlara Bilişsel Akademi Hızlı Okuma Kursu Katılım sertifikası dileğenlere de MEB onaylı hızlı okuma kursu sertifikası ya da e-Devlet görülebilecek üniversite onaylı hızlı okuma sertifikası verilmektedir.
- Tamamen uygulama dersleri kazanımları becerileri uygulayarak kazanıyorsunuz.
- Unutma yok. Kurs süresince kazanmış olduğunuz hızlı okuma becerileri alışkanlığa döner.
- Sadece online değil günlük hayatta karşılaşacağınız metinlerin olduğu eşsiz bir hızlı okuma kitabı ile anlayarak okuma çalışmaları.
- Hızlı okuma becerilerinin sınavlarda nasıl kullanacağını paragraf sorularında sizelere gösteriyoruz. Son iki günümüzde paragraf soru çözüm kampı yapıyoruz.
- Online hızlı okuma kursu diye satılan programı size ücretsiz veriyor, 32 saat ders bir de unutmada hızlı okuma kitabımızda sizin oluyor.
- Abartılı rakamlar yok. Hızlı okuma ve anlama abartılarla kimseye fayda vermez. Kurs gelişiminizi yaptığımız ölçümlerle siz görün.
Hızlı okuma derslerimiz hakkında sorularınız için bizi arayabilirsiniz.
Okuma Hızınızı Nasıl İkiye Katlarsınız?
İnsanlar hayatlarının çok büyük bir bölümünü yavaş okuyarak harcamaktadır. Dünyanın en zengin insanı Bill Gates, bir süper güç dile hakkı olsa onu hızlı okuma becerisini elde etmek için kullanacağını ifade etmektedir. Bilgi, insanın elde edeceği en büyük güçtür. En değerli hazine olarak da nitelendirilen bilgi, zamanımızda hızla gelişmektedir. Bilgi artışı çok hızlı olduğu halde insanların okuma hızlı gelişmediğinde dünyanın en değerli gücü kaybolup gitmektedir. Ülkemiz insanları arasında yapılan bir araştırmada dakikada okunan kelime sayısının 183 olduğu ortaya çıkmıştır. Okullarda yapılan araştırma sonuçlarına göre dakikada okunan kelime sayıları şöyledir:
- sınıflarda 45 kelime
- sınıflarda 73 kelime
- sınıflarda 91 kelime
- sınıflarda 97 kelime
- sınıflarda 120 kelime
Ülkemizde kitap okuma oranı maalesef çok düşük. Kitabın okunmadığı bir ülkede hızlı okumanın gelişmesini beklemek doğru olmayacaktır. TÜİK (Türkiye İstatistikler Kurumu) verilerine göre;
- Hiç kitap okumayanların oranı %31,32
- 1 ile 10 kitap arasında okumuş olanların sayısı %43,91’dir.
Okuma hızı ve kitap okuma oranları verilere göre çok düşüktür. Hızlı okuma eğitimleri sayesinde okunan kitap sayılarında ve okuma hızında artışlar gözlenmekte.
Okuma Hızını İkiye Katlamanın Teknikleri Nelerdir?
Okunulan metinlerin anlaşılarak iki katına çıkarılması için uygulanması gereken teknikleri şöyle sıralayabiliriz:
- Ne öğrenmek istenildiğinin belirlenmesi
- Kaymağın alınması tekniği
- İşaretçi kullanma
- Algının geliştirilmesi
- Severek okumak
- Profesyonel destek alma
Öğrenmek İstenenlerin Belirlenmesi Hızı Nasıl Artırır?
İnsanların bir amaca ulaşmak istemeleri yeniliklerin başlangıcı olur. Eline ulaşan raporları hızla bitirmek istemesi, sosyal medyadaki verileri daha hızlı okuyup diğerine geçebilme arzusu, sınavlara daha iyi hazırlanma, iş hayatında daha başarılı olma gibi amaçlar insanları hızlı okumaya yönlendirmektedir.
Okuyucu okumaya başlamadan evvel, okuyacağı metnin, kitabın ne ile ilgili olduğunu bilmelidir. Neyle ilgili olduğunu bilmek okuyucuyu alanla özdeşleşmiş kelime veya cümlelere odaklanmasını sağlayacaktır. Öğrenmek istenilenlerin belirlenmesi, hızlı okumaya yarayacaktır. Okunacak metne göre okuyucunun kendini hazırlaması, planlaması, farkındalık oluşturup başlaması odaklanmayı ve doğal olarak okumayı hızlandırır.
Kaymağını Alma Tekniği Nedir?
Kaymağını alma tekniği, okunacak metnin anlamını bozmadan, başlıkları ve başlıkların altında yer alan anahtar kelimeleri okumaktır. Kaymağını alma tekniğinin hedefi, okunacak kelime sayısını azaltmaktır. Sınava hazırlanmasına az kalan öğrenci, raporunu yetiştirmesi gereken çalışan bu tekniği kullanabilir. Teknik, hızlı okuma yaparken odaklanmayı, motivasyonu artırmayı sağlayarak daha iyi anlamaya yardımcı olur.
İşaretçi Kullanmak Okumayı Hızlandırır mı?
Hızlı okuma alıştırmalarına yeni başlayanlar için işaretçi kullanmak çok faydalıdır. İlk zamanlarda devamlı hareket halinde olan gözlerin işaretçiler kullanılarak hareket alanını daraltmak gerekir. Parmak veya kalemle alanın daraltılması daha stabilize okuma yapılmasını sağlar. Başta bu teknik okuma hızını yavaşlatabilir. Zamanla işaretçi çok hızlı hareket ettirilerek okuma hızı da artırılır. Çünkü göz işaretçiyi takibe odaklandığından hız artar.
Algımızı Nasıl Geliştirebiliriz?
Algısal alanı genişletme için bazı testler yapılmaktadır. Yapılan testler ve egzersizler sayesinde algısal alan genişletilerek metnin merkezine odaklanılır ve daha az alanda anlayarak hızlı okuma gerçekleştirilir. Algıyı genişletmek için;
- Her satıra bir saniye ayıracak şekilde kalem, parmak gibi işaretçiler kullanmak. Bu teknik devamlı olarak uygulanmalıdır. Her satırda iki kelime önden başlayın. İki kelime sondan kesin. Başlama ve bitirmelerde işaretçiler kullanarak egzersizi sürekli yapın.
- İlk satıra 3 kelime ileriden başlayın. 3 kelimeyi okumadan kesin. Tekniği tekrarlayarak hız kazanın. Belli bir alışkanlığa ulaştıktan sonra 4 kelime öncesinden başlayıp 4 kelime okumadan kesilir. İlerleyen zaman içinde yarım saniyede bir satır okunur.
Yukarıdaki teknikleri uygularken başta hiçbir şey anlamayabilirsiniz. Bu sorun değildir. Zamanla hızlı okuma ve anlama gelişecektir. Her satırda saniyeler kazanmak çok karlı gelmeyebilir. Fakat satırdaki birkaç saniye kitapta saatler olduğunu anlayacaksınız.
Severek Okumak Etkili mi?
Severek okumak, hızlı okumada etkilidir. Sevmediği şeyi insana zorla okutacak teknik ve yöntem yoktur. Sevilen metin veya kitaplar daha hızlı okunur. Dünyanın hızlı okuyucuları dahi sevmedikleri metinleri okurken sıkılır. Fakat bu okumadıkları anlamına gelmez. Sevilmese dahi hayata ve geleceğe katacağı değerler düşünülerek okumaktan vazgeçilmemelidir.
Profesyonel Destek Alınmalı mı?
Hızlı okumayı geliştiren birçok yöntemi teknik, egzersiz ve eğitim vardır. Hızlı okumanın edinilmesi profesyonellik gerektiren bir süreçtir. Alanında uzman eğitimcilerden hızlı okuma kursları alınmalıdır. Kurslar ve eğitimler çok daha kısa süre içinde etkili hızlı okuma becerisinin kazanılmasını sağlar. Hızlı okumanın öğrenilmesi ve uygulanması kişiye zaman kazandıracaktır. Daha iyi bir üretken olmak, daha başarılı olmak için hızlı okuma, günümüz şartlarında zorunludur. Profesyonel destek almak, hızlı okuma ediniminin daha kısa sürede elde edilmesini sağlar.
Okuma Alışkanlıkları Nelerdir?
Hobileriniz nelerdir sorusuna bazı insanlar kitap okuma cevabını vermektedir. Her ne kadar hobi olarak görenler olsa da aslında kitap okuma büyük bir ihtiyaçtır. Kişisel gelişim, kültürel zenginleşme ve hayata farklı bakabilmek için kesinlikle kitap okunmalıdır. Bir kişi ne kadar çok kitap okursa o kadar çok kendini geliştirir, o kadar kültürlü olur. Gelişen ve kültürlenen kişilerin hayata bakış açısı ise faklı olacaktır. Girişimci insanların birçoğu başarının sırrının okumaktan ve kültürlenmekten geçtiğini ifade eder.
Kitapların bir konuyu tam anlamıyla keşfetmeyi sağladığını söyleyen Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg 2 haftada en az bir tane kitap bitirdiğini ifade etmektedir. Dünyanın en zengin adamı olan Bill Gates ise yılda minimum 50 kitap bitirdiğini belirtmektedir. Çünkü Bill Gates’e göre her kitap, keşfedilecek yeni bilgi yolları açmaktadır. Kitap okuma alışkanlığının her birey tarafında elde edilmesi durumunda daha kültürlü bir toplum haline gelebiliriz.
Kitap Okuma Alışkanlığının Faydaları Nelerdir?
Kitap okuma alışkanlığı, düzenli olarak okumaktır. Kişi okumayı bir ihtiyaç olarak görüyor ve düzenli olarak okumaya devam ediyorsa okuma alışkanlığı kazanmış demektir. Okuma alışkanlığı elde etmenin ve kitap okumanın çok sayıda faydası vardır. Bu faydalar arasında şunlar vardır:
- Yeni kelimeler öğrenmeyi ve kelime haznesinin genişlemesini sağlar.
- Olaylara farklı bakış açısı ile bakmayı ve böylece olayları daha pratik bir şekilde çözmeyi sağlar.
- Sorunları daha kısa sürede çözerek başarılı olmayı sağlar.
- Empati yeteneğini güçlendirir çünkü başkalarının hayatlarını ve görüşlerini tanımanıza yardımcı olur.
- Okuma, odaklanarak yapılır. Okuma alışkanlığı kazanan kişi hayatında odaklanma ve motivasyon problemi yaşamaz.
- Bilgiler artacağından kişi kişisel olarak kendini geliştirir.
- Rahatlamaya ve stres seviyesinin düşmesine neden olur.
- Kariyerinde hedefleri olanlar alanına uygun kitaplar okuyarak kısa süre içinde kariyer basamaklarını çıkabilir.
Kitap Okuma Alışkanlığını Geliştirecek Unsurlar Nelerdir?
Kitap okuma alışkanlığını geliştirmek için yapılması gereken bazı hususlar vardır. Bunları şöyle sıralayarak izah edebiliriz:
- Okumaya ince kitaplardan başlayın: Kalın kitaplar okuma alışkanlığı olmayanların gözünü korkutur. Çok kalın kitaplar okuma alışkanlığı olanlarda bile bazen olumsuz tesir oluşturabilir. Bundan dolayı ilk zamanlarda ince kitaplar seçilerek kitap bitirmenin lezzeti tadılmalıdır.
- İlgi alanınıza giren kitapları seçin: İlgi alanına girmeyen kitapları okuma sıkılmaya neden olur. Sıkılma ise okunulan şeyden zevk almama ve dikkatin dağılmasına nedendir. İlgi alanına uygun kitaplar okunduğunda zevk alınacak ve okudukça okuma isteği artacaktır. İlgi alanınıza giren kitapları okumadan önce eleştirileri değerlendirebilirsiniz.
- Okuyacağınız kitapları listeleyin: Okumak istediğiniz ve önemli gördüğünüz kitapların listesini çıkarın. Bir not defterine yazın. Okuduğunuz kitabın yanına işaret koyun. Bu sizin okuma şevkinizi artıracaktır. Kitapları listeleme konusunda mobil uygulamalar da değerlendirilebilir. Okuduğunuz kitapları alt alta yazdığınızda hoşunuza gidecektir.
- Günde kaç sayfa okuyacağınıza karar verin: Kendinize başarabileceğiniz sayfa sayısını hedef koyun. 10 sayfa veya 200 sayfa olması fark etmez. Önemli olan okuyabileceğiniz bir rakamın belirlenmesidir. Hedefinizi belirlemek adına yanınızda devamlı kitap taşıyın. Sessiz ve dikkatinizi dağıtmayacak mekanlarda kitabınızı çıkarıp okumaya başlayın. Otobüsler, metrolar okuma alışkanlığını kazananların kitap okuyabileceği yerlerdir. Yeni başlayanların bu tür kalabalık yerlerde dikkati dağılacaktır. İlk aşama için sessiz ve dikkati dağıtan unsurların olmadığı yerler idealdir.
- Okuma alanınızı belirleyin: Alanınızı belirlemeniz alışkanlığın oluşmasında etkilidir.
- Okumak için değil anlayarak bilgi edinmek için okuyun: Kitabın zevk almadan okunması sıkıcı bir deneyimdir. Sıkıcı olarak ilerleyen okuma insanı ciddi anlamda zorlar. Arkadaşınızın çok övdüğü kitap size hitap etmeyebilir. Şayet ciddi anlamda kendinizi kötü hissettirmiyorsa kitabınızı bitirmeye çalışın. Yok yapamıyorsanız bırakın ve yeni bir kitaba geçin. Çünkü önemli olan kitaptan kendinize bir şeyler çıkarabilmenizdir. Bir şeyler çıkaramayacak kadar sıkıldıysanız bırakın ve ilgi alanınıza giren başka kitap okuyun.
- Bahaneler uydurmayın: Kitap okumayan kişilerin genellikle sunduğu bahaneler arasında maddi olarak bütçesinin yetersiz olması, zaman bulamaması bulunur. Aslında kişi alacağı kitapları belirlediğinde kitap satışı yapan online siteler takibe alınarak indirimlerinden yararlanılabilir. Kitap fuarları gibi etkinlikler değerlendirilebilir. Arkadaştan ödünç alma, kütüphaneden alma ise diğer seçeneklerdir. Böylece bütçe sorunu çözülür. Zaman problemi ise hızlı okuma kursları ve eğitimleri ile aşılabilir.
- Asla pes etmeyin: Kitap okuma alışkanlığı o kadar kolay elde edilmeyebilir. Bazı insanlar çocukluktan itibaren okumaya alıştırılmıştır. Bu kişiler hızlanarak alışkanlıklarını artırabilirler. Fakat bazı kişilerde bu durum oldukça vahim olabilir. Birkaç gün deneyerek alışkanlık kazanılmaz. Alışkanlık, kişinin hayattaki büyük eksikliğin giderilmesidir. Bu eksikliğin giderilmesi için çaba, azim ve disiplin gerekir.
Okuma Hakkında İpucu Nasıl Daha İyi ve Daha Hızlı Okuyabilirsiniz?
Okuma; daha fazla bilgi ve güç anlamına gelmektedir. İnsanın anatomik ve nörolojik yapısı okumasını belli oranda hızlandırmasına müsaade etmektedir. Reklam yapan bazı kurslar, olması gerekenden fazla bir artış vaat etmektedir. Olası ihtimalin dışında hayal üstü vaatlerde bulunmak doğru değildir. Fakat bir insanın yapısının müsaade ettiği en üst sınıra hızlı okuma teknikleri sayesinde ulaşmak mümkündür. Hızlı okurken bazı insanlar anlamayı tamamen feda etmektedir. Oysa bazı ipuçları kullanılarak anlamayı feda etmeden hızlı okuma mümkündür. Kişide farkındalık meydana getirecek ve fayda sağlayacak ipuçlarını dikkate alarak daha hızlı okuyabilirsiniz.
Okumadan Önce Taramanın Etkisi Var mı?
Tarama, metnin üzerinden gözle hızlı bir şekilde geçmektir. Bazı hızlı okuma kursları, kursiyerlerine sadece tarama yöntemlerini öğretmektedir. Metnin hepsi okunmadan hızlıca üzerinden geçilir. Tarama yapıldığında anlama kaybı yaşanır. Aslında tarama tekniği yanlış bir teknik değildir. Tarama yapılırken bilgiler seçildiğinde anlama ve hızlı okuma birlikte gerçekleşir. Okumaya başlamadan tarama yapma, bilgileri seçme anlamayı da geliştirmektedir.
Akıcılığı Geliştirmek Hızlı Okumayı Geliştirir mi?
Akıcı olamamak, okuyucuyu yavaşlayan önemli bir faktördür. İç ses, tanımadığı kelimelerde oldukça yavaştır. Okumayı hızlandırmak için akıcılığı sağlamak gerekir. Bunun için, kelimeleri tanıma çalışmaları yapılmalıdır.
Kişi sadece yabancı metinleri okurken akıcılık problemi yaşamaz. Ana dilde olduğu halde teknik kelimelerin ve akademik bilgilerin olduğu metinlerde de akıcılık azdır. Akıcılığı geliştirmek için çok okumak ve daha fazla kelime görmek gerekir. Farklı metinler okumak ve değişik kelimelerle daha fazla muhatap olma zamanla kelimeleri daha hızlı anlamayı ve okumanın hızlanmasını sağlar.
Metinde Ne Keşfedeceğini Çıkarmak Hızlı Okumayı Etkiler mi?
Kitabı veya makalenin nasıl oluşturulduğunu bilmek, dikkatin önemli noktalarda toplanmasını sağlar. Tarama yapılması, metnin tanınmasına yardımcı olur. Metni veya kitabı tanımada en önemli ipucu, ne çıkarılması gerektiğini bulmaktır. Kişi okumaya başlamadan çıkarımda bulunacağı ana konuyu anlarsa, dikkatini ilgili cümlelere ve kelimelere verir. Dikkatin belli kelimelerde toplanması anlamayı ve okumayı geliştirir. Merak uyandıran metinler ve kitaplar okumaya biraz fazla zaman ayırmak hızlanmaya yardımcı olur.
Akılda Tutmanın Hızlı Okuma Gelişiminde Etkisi Nedir?
Okulda veya iş konusundaki önemli belgelerde bazen hızlanmak değil anlamak daha önemli olur. Okunacak metinlerdeki önemli olan fikirleri ve gerçeklerin akılda tutulması gerekir. Bu noktada aslında kapsamlı anlamanın yanında uzun dönemli akılda tutma da gerekir. Bilimi anlamak ve uzun süre akılda tutmak için bazı önerilerde bulunur. Düşünülen şeyin hatırlanması, hafıza prensibidir. Kelimelerin veya cümlelerin altını çizmek hatırlamaya yardımcı olurken anlamaya yetmez. Hatırlanacak ve anlaşılması gereken kelimelerin ve bilgilerin yeniden not alınması bir alternatif olabilir.
Akılda tutarak dakikada 500 ila 600 kelimeye çıkmak alınan eğitimler ve yapılan pratiklerle mümkün olabilir. Bazı durumlarda metni taramaktansa hızlı okuma daha iyi bir seçenek olabilir. Metnin nasıl kavramsallaştırıldığı hızlı okuyucuya sağladığı faydayı belirler.