Ücretsiz Okuma Hızınızı ve Anlama Oranızı Ölçelim-Hızlı Okuma Testi Ücretsiz
Okuma hızınızı ve anlama oranızı ölçmek ister misiniz? Eğitim danışmanlarımız sizlere okuma ve anlama oranızı ölçmek için bir test uygulayacak. Okuma hızı testi ücretsiz yapılmaktadır. Bunun için formu doldurmanız yerli. Açıklamaya ”Okuma hız testi” yazmayı unutmayınız.
1 Dakikada Kaç Kelime Okuyorum?
İlkokuldan beri 1 dakikada kaç kelime okuduğumuz hep ölçülür. Siz 1 dakikada kaç kelime okuyorsunuz? Hiç merak ettiniz mi? Peki, okuma hızı nasıl ölçülür? Okuma hızı sırasıda sesli okuma mı; yoksa sessiz, içimden mi okumam gerekir? Okuma hızı ve anlama oranımı nasıl bulabilirim? Okuma hızı ve anlama oranı nasıl ölçülür? Bu soruların hepsini cevaplamaya çalışalım. Farklı sorularınız varsa mutlaka yorumlara yazınız.
Okuma hızını bir kelime sayısına göre birde metindeki karakter sayısa göre ölçebiliriz. En doğrsu ve en zoruda karakter sayısına göre ölçmektir. Neden metindeki karekter sayısına göre ölçmek daha doğru? Bir kelime tek bir karakterdende oluşabilir birden çok karakterden de. Uzun bir kelimedeki gözün göreme acısı ile tek kelime ya da bir kaç harften oluşan kelimelerdeki gözün görme acısı oldukça farklı olacaktır. ”acayipleştirebilmek” ile ” o, bu, kim …” gibi sözcüklerde gözün görme acısı aynı değildir. Kellime sayısına göre ölçmek karakter yani metindeki harf sayısına göre ölçmekten daha kolay aslında daha kolay ifade edebiliyoruz. Bundan dolayıda okuma hızı genellikle kelime sayısına göre ölçüm yapılır.
Okuma Hız Testi Yaparken Sesli Okuma mı Sessiz Okuma mı?
Okuma hızı testi sessiz okuma yaparken ölçülür. Kişi içinden sessiz okuma yapar. Okumaya başlarken kronometresini başlatır. Okuma bitince de kronometre kapatılır. Lütfen okuma hızı testi yarken sesli okuma yapmayınız.
Hızlı Okuma Testi Nedir?
Beynimiz gözümüze göre çok daha hızlıdır. Gözümüz ne kadar çok şeyi fotoğraflarsa beyin o kadar çok bilgiyi kavrayabilir. Hızlı okuma gözleri hızlandırarak beynin hızına yetişmesini sağlamaktadır. Beyinin hızına yetişen gözlerin sayesinde birim dakikada daha çok kelimeyi anlayarak okuma mümkün olmaktadır. Hızlı okuma kursumuz, eğitimlerine başlamadan önce öğrencilerine hızlı okuma testi yapmaktadır. Okum testi, bir dakikada kişinin kaç kelime okuduğunu ölçmektedir. Kelime sayısının yanı sıra dakikada okunan metnin ne kadarının anlaşıldığını da ölçmektedir. Test metinleri sıradan metinler olmayıp ölçme özelliğine göre dizayn edilmiş özel metinlerdir. Bu test ile öğrencinin başlangıç seviyesi not edilir. Eğitimlerimizin ardından tekrar yaptığımız testle öğrencilerimizin ilerleme seviyelerini daha net görmelerini sağlamaktayız.
Hızlı Okuma Testi Sonuçları
Kişiler bireysel olarak hızlı okuma testi yapabilirler. Fakat testin ölçücü olması için uzman eğitimciler tarafından yapılması önemlidir. Kriterlere ve süreye uygun hareket edilerek yapıldığında testin sonuçları doğru olacaktır. Diğer türlü çıkan sonuç güven vermeyecektir. Dakikada okunan kelime sayısına göre okuma testi sonuç skalası şöyledir:
- 80 kelime altı; en düşük okuma hızıdır ve okuma yazma sorunu olduğunu gösterir.
- 80 ile 160 kelime arası; odaklanma ve anlama sorunu olan çok yavaş okuyucu aralığıdır.
- 160 ile 220 kelime arası; Türkiye ortalamasında olduğunu gösterir.
- 220 ile 320 arası; Avrupa ülkelerinin okuma hızını yakalayarak iyi kabul edilen bir ortalamadır.
- 320 ile 500 arası; ortalamanın üzerinde iyi bir yoğunlaşmaya sahiptirler.
- 500 ile 800 arası; çok iyi bir değerdir.
- 800 ile 1300 arası; fotografik okuma seviyesidir.
Bu bölümü Bilişsel Hızlı Okuma kitabımızdan paylaşıyoruz. İzin alınmadan kaynak gösterilmeden kullanılması yasaktır. Hızlı okuma kitabı pdf (bu bölüm) sizin için paylaşılmıştır.
Hızlı Okuma Kitapı PDF İndir Ücretsiz
OKUMA HIZI VE ANLAMA ORANIMIZ
- Eğitimlerimiz başlamadan önce okuma hızınızı ve anlama oranınızı ölçmek için sizlere okuma metinleri vereceğiz. Bu metinleri günlük okuma alışkanlıklarınızla okumanızı istiyoruz. Okumanız bittikten sonra da metin ile ilgili soruları çözmeniz gerekecek. Böylece eğitimlerimize başlamadan okuma hızınızı ve anlama
oranınızı tespit edip sağlıklı bir şekilde bu eğitimdeki gelişiminizi takip edeceksiniz. - Her metni aynı hızda okuyamazsınız. Bilgi düzeyiniz, konuya ilginiz, yazarı tanırlığınız, kelime dağarcığınızın zenginliği, okuma alışkanlıklarınız okuma ve anlama oranınızı etkiler..
Okuma Hızının Hesaplanması
400 Kelimelik bir metni 2 dakika 23 saniyede okuduğunuzu varsayalım.
Toplam Kelime Sayısı / Okuma Süresi (Saniye) x 60= 1 Dakikada Okuma Süresi
400/143= 2,7972
2,7972 x 60= 167 (1 dakikadaki okuma hızı)
Toplam Kelime Sayısı / Okuma Süresi (Saniye) x 60= 1 Dakikada Okuma Süresi
400/143= 2,7972
2,7972 x 60= 167 (1 dakikadaki okuma hızı)
Anlama Oranının Hesaplanması
Okuduğumuz metinle ilgili 10 soru olsun ve biz bu 10 sorunun 7 tanesini doğru cevaplayalım.
10×7=70 (anlama oranımız yüzde 70)
Okuduğumuz metinle ilgili 5 soru olsun ve biz bu 10 sorunun 3 tanesini doğru cevaplayalım.
20×3=60 (anlama oranımız yüzde 60)
Peki, hızlı okuma ve sınav teknikleri eğitiminden sonra okuma hızımız ne olacak? Okuma hızınızın okuduğunuz
metne göre değişeceğini belirttik. Eğitim sonunda okuma hızınız ve anlama oranınız en az 2-3 kat artacak.
Okuma Hızımızı Ve Anlama Oranımızın Tespiti
Hızlı okuma eğitimlerimize başlamadan okuma hızımızı ve anlama oranımızı öğrenelim. Sizlerle iki tane metin bir tane de paragraf deneme sınavı paylaştık. Paragraf deneme sınavını öğrenciler için hazırladık. LGS, TYT-AYT, DGS, ALES, KPSS, YDS, YÖKDİL gibi sınavlara girecek arkadaşlar çözsün. Sınav hazırlığı olmayan
yetişkinler de dilerse çözebilir.
Yapmamız gerekenler:
1. Kronometremizi yanımıza alıyoruz.
2. Metni okumaya başladığımızda kronometremizi başlatıyoruz.
3. Metin bittikten sonra kronometremizi durduruyoruz.
4. Okuma süremizi saniye cinsinden metnin sonunda yer alan tablomuza yazıp sorulara geçiyoruz.
5. Paragraf denemesini çözecek arkadaşlar da aynı şekilde soruları çözmeye başladıklarında kronometrelerini başlatmayı unutmasın. Sınav bitince kronometrelerimizi kapatıp okuduğumuz süreyi tabloya yazıyoruz.
Hızlı Okuma Tarihçesi
İkinci Dünya Savaşı sırasında Alman Hava Kuvvetlerinin uçakları, Londra’yı bombalıyordu. Londra sınırlarındaki kulelerde bulunan gözcüler ve pilotlar gökyüzündeki savaş uçaklarının dost mu yoksa düşman mı olduğunu ancak üzerlerindeki amblemden anlarlardı. Amblemi görmek ve anlamak vakit kaybına neden olduğundan İngilizler, Ohio Üniversitesinde şimdilerin takistoskop aletini geliştirdiler. Bu alet göz hızını geliştiren basit bir mekanizmadır. Merceği saniyenin 25, 50 ve 100de biri hızla açılıp kapanan bu aletle gözcüler ve pilotların algılama hızları şaşırtıcı seviyelere yükseltildi. Böylece düşman uçaklar daha çabuk fark edildi. Amerikalı eğitimciler bu tekniği hızlı okumada kullanarak geliştirdiler. Hızlı okuma testi ve diğer teknikler zaman içerisinde yapılan çalışmalar neticesinde meydana çıkmış oldu.